Dispersió de llavors en trèvol

 

beines i llavors de trèbolsHeu vist mai com unes llavors surten disparades com bales de dins de les seves beines? Mireu quin mètode tan original de dispersar les llavors:

Tinc la sort de tenir una terrassa, on hi he posat uns quants testos amb els que em distrec plantant-hi coses. És un petit hort urbà escampat en diversos testos.

Un bon dia hi van aparèixer uns trèvols petitons, de color verd fosc. Com la majoria de llavors que arriben al meu petit hort, vaig suposar que la dispersió havia estat per via aèria, portades pel vent.

Però quan va arribar l’època de floració i van fer fruits, vaig veure com la seva tàctica de dispersió de llavors emprada per aquesta planta era força més original. Com havien arribat al meu terrat? Doncs disparades com bales, llençades a pressió. Les beines encapsulen les llavors apretant-les mot, i un petit toc les obre i les llavors surten disparades a varis metres de distància. Fins a tres metres!.

Aquesta espècie de trèvol (Oxalis corniculata L.) és conegut per diversos noms: Agret o Agrella, Fel i vinagre, Flor d’avellana, Pa de cucut comú, Trevolet fals, Agreta, Agulletes, Lújula, Espanta-núvies, Vinagrella o Pa de cucut.

Aquest petit trèvol és capaç de produïr vora cinc-mil llavors en una sola planta. A la primera foto es veu el meu dit, així podeu comparar-ne la mida, les llavors són força petites. S’hi veuen les més madures de color marró i les que encara no han madurat, de color blanc.

Una altra curiositat d’aquesta planta és que plega les fulles, de dia estan obertes com un trèvol normal, però de nit les plega.

Al següent vídeo podreu veure com es produeix la dispersió, amb quina força les beines empenyen les llavors. Surten tan ràpides de dins les beines que costa de veure. Fixeu-vos-hi bé.

 

He trobat un document (La biologia i l’ecologia del trèvol blanc a Austràlia), que parla d’una espècie de trèvol semblant que utilitza el mateix sistema per a llençar les seves llavors. M’ha sorprès que ens explica que el cucs de terra poden transportar les llavors. No se m’hagués acudit mai que un cuc de terra pogués fer aquesta funció. De fet, amb unes llavors tan petites és perfectament possible. Tal i com explica el document, són massa petites per a que els ocells se les mengin, així que només les poden transportar animals més petits.

 

2 comentaris  1. També pleguen les fulles quan el sol es molt fort i els toca directament.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *