Escarabat soldat vermell

Escarabat soldat vermell sota una fulla de noguera.
Escarabat soldat vermell sota una fulla de noguera.

 

El cap de setmana de Sant Joan vaig veure un munt d’escarabats soldat vermells. Vaig estar amb la meva família a casa dels meus sogres i hi tenen un gran jardí on sempre s’hi poden veure insectes o altres animals. L’estrella d’aquest cap de setmana va ser l’escarabat soldat vermell (Rhagonycha fulva). N’hi havien un munt volant amunt i avall, o posant-se al capdamunt de les fulles d’herba, o copulant.

Vaig estar una bona estona fent fotos d’aquests escarabats de color ataronjat tan especials. Em va sorprendre molt com es col·locaven al capdamunt d’un bri d’herba i allà movien les antenes com cercant quelcom, no sé si preses o membres de l’altre sexe. Potser era això darrer, perquè n’hi havien uns quants copulant.

 

Escarabat soldat vermell al capdamunt d'un bri d'herba
Escarabat soldat vermell al capdamunt d’un bri d’herba

 

Tot i que els havia vist altres vegades no en coneixia el nom ni els hàbits, així que vaig fer una mica de recerca. Buscant aquests escarabat pel seu nom científic (Rhagonycha fulva) podeu trobar un munt de pàgines que en parlen, però una de les que més informació útil m’ha aportat ha estat aquesta:

http://www.magrama.gob.es/ministerio/pags/Biblioteca/Revistas/pdf_Ferti%2FFerti_2009_38_62_65.pdf

Resumint, els escarabats soldats vermells són de la família dels Cantharidae, mengen principalment pol·len (són polinitzadors) però també petits insectes. Tenen els èlitres més tous que els dels coleòpters, de textura com de cuir. Com la majoria d’escarabats, volen tot que no són gaire àgils en el medi aeri. De fet, us dic per pròpia experiència que és molt fàcil capturar-los al vol quan et passen per davant. Com a curiositat, si la còpula de l’escarabat soldat vermell es produeix damunt d’una flor, la femella no para de menjar pol·len mentre dura la còpula. El pol·len és un gran aliment i el necessitarà per a pondre ous. Les larves d’aquests escarabat són carnívores i solen viure sota terra, a poca profunditat. Són animals mot útils perquè ajuden a controlar les plagues d’altres insectes que poden malmetre el nostre hort, i els hem de cuidar.

 

I per acabar, un petit vídeo de l’escarabat soldat pujat a una branca movent les antenes.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *